Osmanlıca öğrenim 'Hayrat'ı!

RADİKAL - Sosyal bilimler liselerinde zorunlu olan Osmanlı Türkçesi dersinin tüm liselerde seçmeli ders olarak verilmesi ilk olarak 2013 yılında kararlaştırıldı. Osmanlı Türkçesi dersi verecek öğretmen açığının yaşanması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı 26 Haziran 2013 tarihinde Hayrat Vakfı’yla öğretmen yetiştirme protokolü imzaladı. Protokol çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine yazı gönderilerek Hayrat Vakfı ile işbirliği yapılması istendi. Osmanlı Türkçesi öğretmenlik eğitimi önceliği din kültürü, ilahiyat, tarih ve edebiyat öğretmenlerine verildi. Ve program çerçevesinde de bugüne kadar 9 bin Osmanlı Türkçesi öğretmeni yetiştirildi.

İLK PROTOKOL 2012’DE İMZALANDI
Kurslarda Osmanlı Türkçesi verilmesi projesi ilk olarak 2012 yılında hayata geçti. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında ilk kez 2012 yılında 2 yıl süreyle Osmanlı Türkçesi Kursları Protokolü imzalandı. Program çerçevesinde 81 ilde iki yıl boyunca Osmanlı Türkçesi eğitimi verildi. 11 Haziran 2014'de Ankara ’da yapılan Osmanlı Türkçesi Sertifika Töreni’ne katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı konuşmasında, 112 bin kişiye Osmanlı Türkçesi eğitim sertifikası verildiğini söyledi.

OSMANLI TÜRKÇESİ EĞİTİMİ VERECEK 9 BİN ÖĞRETMEN YETİŞTİRİLDİ

Eylül 2014 tarihinde Isparta’da yapılan Osmanlı Türkçesi Şûrası'nda konuşan Uluslararası Eğitimciler Derneği Başkanı Mustafa Yankın, okullarda Osmanlı Türkçesi dersi verecek öğretmenlerin eğitimi kapsamında 9 bin öğretmene Osmanlı Türkçesi sertifikası verildiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Okullarda dersin seçilmesi durumunda öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin hem şevki hem de sayısı artacaktır. Biz öğretmenlerin eğitimi konusunda gerekli çalışmaları başlattık ve artırarak devam ediyoruz.”

EĞİTİM SEN: ‘ÖĞRETMENLER DIŞARIDAN ALINACAK’
Mevcut uygulamada Sosyal Bilimler Liseleri'nde Osmanlıca dersinin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri tarafından verildiğini söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca sözlerine şu şekilde devam etti: "Osmanlı Türkçesi eğitimi verecek çok kısıtlı bir kadro bulunuyor. Din kültürü dersi öğretmeni veya başka branş öğretmenlerinin bu dersi verme şansı yok. Şu anda bu dersi verecek öğretmen sayısı 100 veya 200’ü geçemez. Bu dersi verecek yeterli öğretmen olmadığı için çeşitli kurslarda bu eğitimi alan lise mezunlarının liselerde ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi denenebilir. Bu da yanlış bir uygulama olur."

HAYRAT VAKFI: 90 BİN KİŞİYE OSMANLICA

Hayrat Vakfı, 1974 yılında Ahmed Hüsrev Altınbaşak tarafından İstanbul Küçükçekmece’de kuruldu. Vakıf 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde 3 bin öğretmenle 470 merkezde Osmanlı Türkçesi eğitimi verdi. İki yıl süren eğitim çerçevesinde doksan bin kişiye Osmanlı Türkçesi öğrenim sertifikası verildi. Temmuz 2014 tarihinde ise Hayrat Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında daha önce imzalanan Osmanlı Türkçesi öğretme protokolü 5 yıl süreyle uzatıldı. Osmanlı Türkçesi eğitimi hakkında vakıf yetkilileri herhangi bir açıklama yapmadı.