Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’un Fatih ilçesinde dünya gelmiştir. Annesi Emine Şerif Hanım, babası Fatih Camii medrese hocalarından olan Mehmet Tahir Efendi’dir. Mehmet Akif Ersoy tüm eğitim hayatını İstanbul’da tamamlamıştır.

7304_mehmet__akif__ersoy__eserleriEğitim hayatına 4 yaşındayken Fatih’te bulunan Emir Buhari Mahalle Mektebinde başlamış ve 2 yılın sonunda da yine bu okulun ilkokul bölümüne geçerek devam etmiştir. Bu yıllarda babası Mehmet Tahir Efendi’den Arapça dersleri de almaya başlamıştır. 1882 yılında ise Fatih Merkez Rüştiyesi’nde orta öğrenimine başlamış, Fatih Camii’nde de Farsça derslerine katılmıştır. Mehmet Akif Ersoy, ortaöğrenimi süresince Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde en başarılı öğrenci olmuştur.

1885 yılında Mülkiye Lisesi’ne başlayıp, 1888 yılında ise aynı okulun yüksek öğrenim bölümüne başlamıştır. Bu dönemde babası Mehmet Tahir Efendi’yi kaybetmiştir. Bir yıl sonrasında ise Fatih yangınında evlerinin yanması üzerine maddi sıkıntıya düştükleri için Mehmet Akif, Mülkiye İdadisi (Lisesi)’ni bırakmış ve yeni açılmış olan Tarım Ve Veterinerlik Okulu’na başlamıştır. 1893 yılında veterinerlik bölümünü birincilikle bitirmiş ve daha sonra bu okulda Türkçe öğretmenliği de yapmıştır. Veterinerlik eğitimi boyunca aktif olarak sporla ilgilenen Mehmet Akif, okulun son iki yılında şiire ilgi duymaya başlamıştır.

1908 de yayınlanmaya başlayan, arkadaşlarının kurduğu Sırat-ı Mustakim dergisinde başyazar olmuştur. Çanakkale Savaşı, Balkan Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında çeşitli görevler almıştır.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı için yapılan yarışmaya ilk önce katılmasa da daha sonra ikna edilerek yarışmaya katılmış, 1921 yılının şubat ayında İstiklal Marşını yazmıştır. TBMM tarafından 12 Mart 1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşı’na ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışlamıştır.

Kurtuluş Savaşı sonrasında uzun süre Mısır’da yaşayan Mehmet Akif Ersoy, 1936 yılında tedavi amacıyla İstanbul’a dönmüş, 1936 yılının aralık ayında İstanbul’da vefat etmiştir.

Edebi Kişiliği:

7304_mehmet__akifMehmet Akif Ersoy, şiirde dilin sade bir şekilde kullanılmasına özen göstermiştir. Aruz veznini yumuşatarak hem dilin yapısını bozmamış hem de aruz veznini kullanmıştır. Şiirlerinde sadeliği seçerken aynı zamanda da şiirin içerisinde bir musiki düzeni yaratarak kendine özgü bir tarz yaratmıştır.

Eserleri:

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un en önemli eserleri İstiklal Marşı (1921) ve yedi bölümde topladığı Safahat (1911-1933) adlı eseridir.

Safahat’ın bölümleri:

1. Safahat (1911): Meşrutiyet yıllarındaki Osmanlı dönemini ele almıştır.

2.Süleymaniye Kürsüsünde: Osmanlı’da halk ile aydınlar arasındaki ilişkiyi anlatmıştır.

3.Hakkın Sesleri (1913): Bu bölümde şairin her şiirinin başında bir ayet bulunmaktadır.

4.Fatih Kürsüsünde ( 1914): Yeni nesillere mücadele ruhunu aşılamak amacıyla düşünceler dile getirilmiştir.

5.Hatıralar (1917): İslam birliğinin öne çıktığı bu bölümde her şiirin başında bir hadis bulunmaktadır.

6.Asım (1924): Birinci Dünya Savaşı’nın ele alındığı bölümdür.

7.Gölgeler (1933): Din içerikli şiir ve dörtlükleri kapsar.