Osmanlıca Çıkışı Arşivi Kurtarmıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmanlıca çıkışıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Erdoğan’ın sözlerinin yanı sıra Osmanlı Arşiv Binası’nın dere yatağı üzerine kurulması tartışılıyor. Öte yandan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü eski tapu ve kayıtları okumak için Osmanlı bilen personel aranıyor.
İki sene önce ırkçılık demişti

Dün 49. TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Türkçenin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca ya da İngilizce, Almanca, Fransızca kelime ve kavramlara başvuracaksınız. Bu sorunlar devlet eliyle değil bilim insanları eliyle aşılacak sorunlardır" dedi.

Erdoğan Başbakan olduğu dönemde, 24 Nisan 2012’de yaptığı bir başka konuşmada ise “Türkçe felsefe yapılamaz” diyenlerin ırkçı olduğunu söylemişti. Türkiye Yazarlar Birliği, Türk Dil ve Edebiyatı Derneği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Anayasanın Dili Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada şöyle konuşmuştu:

“Diller arasında bir ayrıma gitmek, açık söylüyorum bir ırkçılıktır. Zaman zaman söyleniyor, 'Türkçe ile felsefe, bilim yapılmaz, bilim dili kurulmaz' deniyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır. Irkçılık ihtiva eden bir düşünüş biçimidir. Dünyadaki tüm diller gibi Türkçe de zengin kelime hazinesiyle, bu dili konuşan herkese sonsuz, sınırsız, engin bir muhayyile sunabilecek güce sahiptir”.
Osmanlıca arşivler dere yatağında saklanıyor

İstanbul Sultanahmet’teki Osmanlı arşiv binasının otele dönüştürülmesinin ardından, arşivler Kağıthane’de dere yatağı üzerine yapılan bir binaya taşınmıştı. Ancak binanın dere yatağı üzerine kurulu olması nedeniyle, belgelerin bulunduğu odaların duvarları nemden dökülmeye başladı.

Taraf’ın haberine göre, Mimarlar Odası yeni arşiv binasının dünya standartlarına aykırı olarak nemli ortamda bulunduğu ve belgelerin tehlike altında olduğu gerekçesi ile dava açmaya hazırlanıyor. Tarihçiler yeni yapılan binada TSE ve dünya arşiv standartlarına aykırı olarak tavandan atık su borularının geçtiği, bir yıl önce yapılmış olmasına rağmen binanın dışındaki istinat duvarlarında ve bina içindeki duvarlarda çatlaklar olduğunu belirtti.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ise binada herhangi bir sorun olmadığı için incelemeye gerek olmadığını söyledi.

Osmanlı arşivinde 100 milyon belge ve 370 bin defter bulunuyor.
Osmanlıca bilen personel talebi

Yeni Akit’in “Osmanlıca bilenin işi hazır” başlıklı haberine göre ise Karadağ gibi Balkan ülkeleri eski kayıtların güncel hale getirilmesi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden personel talebinde bulundu.

Gazete, Türkiye’de genel müdürlük bünyesinde tapudaki evrakları okumak için 100’ün üzerinde Osmanlıca Türkçesi ile yazılanları okuyabilecek personele ihtiyaç duyulduğunu yazdı.

60’ya yakın Osmanlıca bilen personeli olan Genel Müdürlük, çalışanları dönüşümlü olarak birkaç haftalığına bu ülkelere gönderdiği ifade edildi.